BLOG YAZMA YETENEĞİ NASIL GELİŞTİRİLİR

Blog Yazma Yeteneği

Günümüzde binlerce blog yazarı içerik üretme konusunda oldukça zorlanmaktadır. Kurmak istedikleri fikirleri çok iyi olsa bile bunları yazı dili olarak aktarma konusunda büyük sıkıntı çekmektedir. Bu anlamda blog yazma yeteneğinin profesyonel düzeye ulaştırılabilmesi açısından yıllar içinde kişisel blog sayfamda edindiğim bilgi ve tecrübeyi siz blog yazarları paylaşmayı düşündüm. Bu konuda yapılacak iç motivasyon, disiplin ve en doğru şekilde öğrenme isteği sayesinde blog yazma yeteneğinizi nasıl geliştireceğinizi ve daha etkileyici yazılar yazmanızı nasıl sağlayabileceğinize dair bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Dil Bilgisi Ve Yazım Kuralları

Temel dilbilgisi ve yazım kurallarını öğrenmek blog yazarlarının yazma konusunda atmaları gereken ilk adım olarak görülmelidir. Blog yazarlığı konusunda ne ifade etmek istediğinizi anlatmak ve profesyonel bir yazar olmak istiyorsanız öncelikli olarak kendi dilinize ait, yazım kurallarını ve noktalama işaretlerini doğru şekilde bilmelisiniz.

İçerik hazırlarken çoğu zaman yazım hatalarını kontrol ederek yazmaya özen gösterin. Bunun yanında noktalama işaretleri de yazmış olduğunuz içeriğin ne anlatmak istediğini belirtmek için önemli bir kıstastır. Hazırlamış olduğunuz içeriklerde hem kelime dağarcığınızı geliştirmek için hem de konuyu daha iyi anlatmak açısından eş anlamlı anlamlara yer vermeye çalışın.

Yayınlayacağınız içeriği yayınlamadan önce en az 2 kez okumaya çalışmalısınız. Bu işlem aracılığı ile ilk etap da gözden kaçırılan birbirine girmiş kipleri, yazım kuralları hatalarını, noktalama işaretleri hatalarını tespit edebilir ve düzeltebilirsiniz.  Bir paragraf içerisinde aynı anda farklı zaman kiplerini kullanmamaya gayret gösterin.

Yazmış olduğunuz içerikler ne hakkında olursa olsun; çok uzun, bitişik ve iç içe girmiş cümlelerle paragraf kurmaktan kaçının. Uzun yazılmış paragraflar okuyucunun dikkatini dağıtır. Okurun içerikten uzaklaşıp farklı bir alana yönelmesine olanak sağlar. Bunun yerine daha akıcı ve daha kısa ifadelerden oluşan paragraflar kurmaya çalışın.

Yazma Konusunda Analiz Yönünü Geliştirme

Yapacağınız ufak pratikler blog yazma yeteneğinizi geliştirmekle kalmayıp; analiz yönünüzün de gelişmesine fırsat sağlayacaktır. İyi bir blog içeriği nasıl olur? diye merak ediyorsanız zengin ve benzer içeriklere sahip blog sitelerini takip etmelisiniz. Periyodik şekilde bu blog sayfalarını okumak yazma yeteneğinizi daha fazla ilerletecektir. Ayrıca okumuş olduğunuz blog sitelerinde ki içerikler ile alakalı yorumlar bırakmak da yine yazma yeteneğinize büyük bir katkı sağlayacaktır.  Bu tarz esinlenmeleri ve sizden bir nebzede olsa kaliteli içerik üreten yazarları örnek almaktan asla çekinmeyin. Bu tip durumlar sizin yazma yeteneğinizin gelişmesine, farklı içerikler üretmenize bir ilham olacaktır.

Blog yazarı olarak şahsi bir hitap şekline sahip olmak istiyorsanız okunmak istenen içeriği ayrı ayrı bölümlere bölmeye çalışın. Zorlandığınız bölümlerde benzer içeriğe sahip blog sitelerine özellikle göz atmaya gayret gösterin.  Bu yöntemi kullanarak o site içerisinde yer alan yazıların cümle yapılarını ve dil bilgisini analiz edebilme imkânı oluşturursunuz. Bu gibi analizler yazma yeteneğinize siz farkında olmadan çok büyük katkı sağlayacaktır.

Yine analiz yeteneğinizin gelişmesi açısından okurlarınız ile olan etkileşiminize büyük önem vermeniz gerekmektedir. Yine bu konu hakkında kaleme almış olduğum Kişisel BlogYazarlığı Ve Okuyucu Etkileşimi başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ederim.

Farklı Blog Yazarları İle Etkileşimde Olun

Blog yazarlığı konusunda yer alan yeteneğini tazelemek isteyen her yazar için en ideal fikir benzer blog yazarlarıyla birlikte ortak fikirleri ortaya çıkmaktan geçmektedir. Doğru şekilde yapılan eleştiriler, yorumlar ve genel cevaplar ile sizin yazma yeteneğinizin nasıl geliştirebileceğinize dair çözümler fikirleri önerileri bulmanıza imkân sağlayabilmektedir. Blog yazarlığı yapan diğer arkadaşlarınız ile bu tür aktiviteler yaparak, yazım pratiğinizi oldukça eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Yazmış olduğunuz içerikleri sizinle aynı veya benzer içerikleri üreten arkadaşlarınızla paylaşın. Örneğin; kişisel blog olarak bir takım içerikler üretiyorsunuz. Yine sizin içeriklerinize benzer içerikler üreten başka bir kişisel blog yazarı arkadaşınıza yazmış olduğunuz içeriği ona göstererek ve onun okumasını isteyerek içeriğinizi kontrol ettirebilirsiniz. Bu husus yazı yazma konusunda farklı bakış açısı kazanmanıza aynı zamanda da çok daha fazla kişiye hitap edebilmeniz için önemli bir unsurdur.

Yazmış olduğunuz yazıları anlamak çok zor ve yapısı çok karmaşık dilbilgisi yapısına sahip bir içeriğiniz bulunuyorsa; arkadaşınız ile yapmış olduğunuz paylaşımlar bunu anlamanıza ve daha net bir ifade ile okura ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Blog yazarlarıyla etkileşim konusunda önemli hususlardan biriside etkileşim içinde olduğunuz blog yazarlarının kaleme almış olduğu içeriklere alakalı ve mantıklı yorumlar yapmaktır. Konu ile ilgili daha önce kaleme almış olduğum Kişisel Blog Sayfalarında Yorum Yapma başlıklı makaleme okumanız konuyu daha iyi analiz edebilme fırsatı sağlayacaktır.

Anlaşılmaz, Karışık Ve Yargılayıcı Dil Yapısından Uzak Durun

Düşüncelerinizi tam olarak iletebilmek için basit ve akıcı bir dil kullanmaya gayret göstermeye çalışın. Unutmamalısınız ki, yazdıklarınızı sadece birkaç kişinin anlayabileceği bir dil ile değil, birçok insanın o yazıdan istifade etmesini sağlayabilecek bir dil ile kaleme almaya çalışın. Her zaman isteğe uygun ve hedefe odaklı bir biçimde içerikler kaleme alın.

Cümle içerisinde kelimelere yer verirken ileri düzey veya uç kelimeler seçmeye çalışmamalısınız. Yazılarınız anlaşılmaz olursa kimse onu okumak isteğinde bulunmayacaktır. Ulaşmak istediğiniz kesimi göz önünde bulundurmayı ihmal etmemelisiniz. Bu nedenle ziyaretçilerinizi doğru şekilde analiz etmeniz ve bilmeniz bu açıdan da faydalı hale gelecektir. Profesyonel bir yazar demek üretmiş olduğu içeriği yabancı terimlerle ve sözcüklerle boğmaz.

Yazmış olduğunuz içeriklerde bir kesimi veya bir insanı hedef aldığınızda o kesim veya o insanlar için aşağılayıcı, yargılayıcı dil yapısından uzak durmaya çalışın. Bu tarz yaklaşımlar belirli bir süre sonra okurlarınızın sizden ayrılmasına sebebiyet verecektir. Okur kaybeden bir yazarın ilerleyen zamanda yazma şevkinin kaybolması kaçınılmaz bir gerçektir.

Geçmiş Yazılarınızı Kontrol Edin

Bazı zamanlarda kendi dilinizin kontrolünü yapabilmek ve geçmişte yer alan yazılarınızı incelemek sizin için yararlı olabilir. Önceki yazılarınızda kurduğunuz mevcut cümle yapılarını eski zamanla karşılaştırdığınız anda gelişiminizi rahatlıkla inceleyebilirsiniz.  Unutmamak gerekir ki, geçmişten alınan bilgi ve tecrübe geleceğe daha sağlam adımlarla bakmanıza fırsat sunar.

Kitap Okuyun Ve Notlar Çıkartın

Aslında birçok blog yazarının yapmış olduğu en temel hataların başında kitap okumamak gelmektedir. Gerek yazmış olduğunuz blog konuları hakkında gerekse benzer konularda kaynak kitap okumaya gayret gösterin. Kitap okumak yazma yeteneğinizin ziyadesiyle gelişmesine katkı sağlayacaktır. Okumuş olduğunuz kitaplardan kısa notlar çıkartmayı da unutmamalısınız. Bu küçük notlar ileride kaleme alacağınız birçok içerik için bir ilham kaynağı olacaktır.

Kurs, Seminer Ve Eğitimler

Blog yazma yeteneğinizin gelişmesi konusunda imkânlarınız dâhilinde verilen kurs, seminer ve eğitim programlarına katılmaya gayret gösterin. Farklı eğitimler, farklı insanlar, farklı bakış açısı kazanmanıza fırsat verir. Katılmış olduğunuz programlar da tanışmış olduğunuz birçok yazar yine size farklı bir ilham kaynağı olabilir. 

Konu hakkında yine faydalı olacağını düşündüğüm ve tavsiye edeceğim “Kişisel Bloglar İçin İçerik Üretme” başlıklı makalemi okumanızı öneriyorum.

Değerli blog yazarları cümlelerimi burada sonlandırırken Şubat 2014 yılından beri sürdürmüş olduğum kişisel blog yazarlığında, blog yazma yeteneği konusunda edindiğim bilgi ve tecrübeleri sizlerle paylaşmaya çalıştım. Sizlerde bu konu hakkında edindiğiniz bilgi ve tecrübeleriniz burada yorum yaparak aktarırsanız mutlu olurum. 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 yorum :

  1. Valla harika bir yazı. Yapılması gereken ne varsa çok güzel ifade etmişsiniz. Bize bir şey kalmamış :) Kendi adıma okuma problemimi çözersem çok iyi olacağını düşünüyorum. Zira sizinde belirttiğiniz gibi kitapların yazmamda büyük katkıları olacaktır. Bu güzel bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Yağmur Yağar

      Öncelikle kıymetli yorumun ve konuya olan ilgin için teşekkür ediyorum. Umarım verilen bilgiler dahilinde sizin için faydalı olabilmişimdir. Yazım hayatınızda başarılar diliyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Çok güzel ve öğretici bir yazı.Blogunuzu dün fark ettim ve hemen takibe aldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Daha Mutlu Yaşam

      Konuya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ediyorum. Takibiniz için ayrıca teşekkür ediyorum en kısa zamanda sayfanızı takibe alacağım.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  3. Merhaba;
    Anlaşılır ve içten bir anlatım olmuş ve okunmasını da rahat hale getirmiş bu ....,
    Teşekkür ediyorum bilgi paylaşımınız için ...
    Huzurlu geceler diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Didemika

      Konuya olan ilginiz ve yorumunuz için teşekkürlerimi sunuyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  4. Blog yazarlığı ve yazma yetisini geliştirme konusuyla alakalı güzel bir makale olmuş, elinize sağlık. Özellikle bu işe yeni başlayanlara çok çok faydalı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Musa Özsarı

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil