MUTLULUK PSİKOLOJİSİ

Pozitif Psikoloji


Hiç düşündünüz mü? İnsanoğluna mutlu olabilmek öğretilebilir mi? Neden bazı insanlar kimilerine göre daha mutlu görünür? Peki, para mutluluk getirir mi? Mutluluğun formülü yoksa bir sır mı? Yada mutluluk ulaşılması imkansız bir hayal mi?

Bu ve bunun gibi birçok soruyu yakın geçmişe kadar çoğu psikologun gözardı ettiği görülmüştür. 1980'li yıllardan itibaren psikologlar mutluluk psikolojisi (pozitif psikoloji) üzerine yeni yeni çalışmalar yürütmeye başlamıştır.

Mutluluk psikolojisi (Pozitif Psikoloji) bireylerde ve gruplarda olumlu duygulara erdemli davranışlara ve bu konuda maksimum verime neden olacak sebep ve süreçleri ele alır. Birçok psikoloji kitabını ele alıp incelediğimizde büyük bir çoğunluğunun depresyon, travmatik olaylar ve buna benzer konuları incelediğini görürüz. Çok az sayıda psikoloji kitabı mutluluk konusunu ele aldığını biliriz.

Ufak bir hatırlatma ile konuya devam etmek istiyorum. “Mutluluk, mutsuzluğun karşılığı değildir.” Bu iki kavram çoğunlukla karşılaştırılsa da birbirleri ile ilişkisiz iki kavramdır.

Mutluluk psikolojisi konusu birçok kişi ve araştırmacı tarafından uzun bir süre araştırılmıştır. Konu ile ilgili yukarıda da bahsetmiş olduğum bir çok soruya cevap aranmaya çalışılmıştır. Çoğunlukla bu soruların başında; mutluluğun tanımı, mutluluğun ölçütleri, mutluluğun formülü gibi sorular gelir. Bununla birlikte neden bazı insanların bazı insanlara göre daha mutlu olduğunu ve son olarak da mutluluğu daha etkin kılabilmek için neler yapılması gerektiği soruları karşımıza çıkar.

Şahsım adıma “Mutluluk nedir?” soruna şu şekilde cevap verirdim. Hayatı huzur ve tatmin duygusuyla bütünleşik yaşamaktır. Huzur ve tatminden kastım ise mevcut şartlar dahilinde elinde var olan ile yetinip haline şükretmektir. Tabiri caizse mutluluk hayatın bir akışıdır. Ve bu akış içinde uyum içinde olmaktır.

İnsanı mutlu eden yine insanın kendisidir. Devamlı bir surette iyi şeyler olduğunda mutlu olmaktan ziyade, yaşadığı ortam ve şartlar dahilinde de mutluluğu ortaya çıkartmak gerek. Kısa bir örnek ile bu konuyu açıklamak istiyorum.

Örneğin çok ciddi bir rahatsızlık veya bir kaza sonucu vücudunuzun büyük bir kısmı felçli kalabilir. İlk etapta bu durum sizi hoşnutsuz hissettirebilir. Mutlu olabilmeniz için engel teşkil ediyor olabilir. Belirli bir süre sonra hayatın akışı ve karakteristik özellikleriniz normal hayat düzeyine dönecektir. Akabinde inançlarınız ve yaşadığınız halinize şükrünüz, sizden daha kötü durumda olanları görmeniz mutluluğunuzun sağlam temeller üzerine kurulmasını sağlayacaktır. Anlayacağınız üzere mutluluk sizin iradenizle birlikte var olmaya ve yaşamaya devam edecektir.

Mutlululuğu ölçebilir miyiz?


Mutluluk üzerine gözlem yapan araştırmacılar belirli anket ve sorularla mutluluk düzeyini kısmi olarak ölçebilirler.Bunun yanında kişinin kendisine başvurup; onun yaşadığı zaman ve bulunduğu ortam içerisinde geçirdiği evreler ele alınarak da ölçülebilir. Netice itibariyle mutluluğu ölçmek çok da zor değildir.

Mutluluk bir işe yarar mı?


Kesinlikle! Yapılan araştırmalar mutlu olan insanların bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğunu ve mutsuz insanlardan daha sağlıklı olduğunu göstermektedir. Buda bir nevi uzun yaşamın sırrıdır diyebiliriz. Mutlu insanlar incelendiğinde sosyal hayatlarında da başarılı insanlar olduğu görülmektedir. Mutlu insanlar, mutsuz insanlara göre daha yerinde ve mantıklı karar alma eğilimindedirler. Bu örnekler bizlere mutluluğun hayatımızda çok fazla işe yaradığının en büyük kanıtıdır.

Mutlu olabilmeyi öğrenmek


Mutlu olmak çok basit şeylerle elde edilebilir.Ve yine unutmamak gerekir ki; mutluluk ve başarı iki farklı kavramlardır. Bu yüzden bu iki kavramı karıştırmamak gerek. Davranış ve tutumlarımız (güler yüzlü olmak, cana yakın olmak, hoşgörülü olmak v.b) başka insanların size yaklaşımını değiştirir. Buda mutlu olmanızı sağlar.


Cümlelerimi tamamlarken biz kez daha hatırlatmak istiyorum. Mutluluk psikolojisinin temel prensibi yaşadığınız hayata şükretmek, bir inanca sahip olmak, kendinden daha zor durumda olan insanların varlığını bilmek ve bunun üzerinden empati kurabilmek mutlu olmamız için en önemli etmendir.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 yorum :

  1. Ahhhh ben küçük şeylerden mutlu olmayı her an başarıyorum her şeye rağmen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Cafe Tigris

      Ne mutlu size mutluluğu yakalamışsınız. Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Çok şükür az şikayet etmek... Ama günümüz tüketim toplumu modeli sanal bir algı üzerine kurulu. Mutluluk sağladığı varsayılan dayatmalar ardışık yap bozlardan ibaret. Şükrü unutturan hızlı bir döngü var. O yüzden daha sade ve yaradılışa uygun yaşamayı becerebilen mutlu oluyor. Güzelleş mutlu ol, satın al mutlu ol şeklinde bir mantık ancak mutsuzluğu besliyor. Farkındalıklarımızı arttırmalıyız, elinize sağlık. Selamlarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Begonvil Sokağı

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan katkılarınız dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  3. Mutlu olmak bana göre yaşarken kendi değerlerinle uyum içinde kendin olarak huzur içinde yaşayabilmek.

    YanıtlaSil