BLOG VE SOSYAL MEDYA

sosyal medya ve blog

BLOG  VE SOSYAL MEDYA


Siz de bir blog yazarı mısınız? Veya bir blog yazarı olarak başlangıç mı yapmak istiyorsunuz? Daha önce kaleme almış olduğum kişisel blog ve sosyal medya başlıklı makalemde bazı noktalara değinmeye çalışmıştım.  Bu makalemde ise yine sizlerin aklına takılan sorulara net cevap verebileceğim müthiş bir bilgi kaynağı oluşturmaya çalıştım.


  • İnsanların blogunuzda bulunan içeriği okuduktan sonra tekrar tekrar blogunuza gelmesini mi istiyorsunuz?
  • İçeriğinizin çok daha geniş hedef kitlerine etkin bir şekilde ulaşmasını mı istiyorsunuz?


Eğer okuyucularınıza kaliteli, özgün ve güncel bir içerik sunuyorsanız; işte bu yazı tam sizin için.

Peki, sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmak için neler yapmalıyım?


  • Öncelikle şunu unutmayalım. Blogunuz sizin bir markanızdır. İyi bir markayı tanıtmak etkin bir sosyal medya kullanımından geçer.
  • Sosyal medya sayfalarında blogunuz ile alakalı paylaşım yapacağınız ortak bir adınız olmalı.
  • Sosyal medya da kalıcı ve etkin bir izlenim bırakmak için; öncelikle dikkat çekici bir yazı başlığı seçmelisiniz. Ve başlık içerikle uyumlu olmalı.
  • Yazınız içerisinde vermek istediğiniz mesajı içeren anahtar kelimeler kullanmalısınız. Anahtar kelime kullanımında da aşırıya kaçmamaya çalışın.
  • Yazmış olduğunuz içerikte alt başlık kullanımı da okuyucunun sıkılmadan okumasına, akıcı bir şekilde sayfanızda gezinmesine olanak sağlar.
  • İçerik paylaşımı yapacağınız sosyal medya sayfalarında, içeriğiniz ile alakalı hashtag kullanımına özen gösterin.
  • Doğru hashtag kullanımı sosyal medya sayfalarında içeriğinizin daha çok aranmasına ve daha çok okunmasına imkân tanır.


“Blog” bir araçsa, “Sosyal Medya” onun yakıtıdır.

Evet, bahsi geçen ve içeriğinizin etkinliğini daha kalıcı kılmaya çalışan ve bunun yanında her geçen gün hedef kitlesini arttırarak büyüyen başlıca sosyal medya sayfalarına bir göz atalım.
facebook

FACEBOOK


Sosyal medya dünyasının en büyük aile bireylerinden biri olan Facebook durmak bilmeyen bir hızla büyümeye devam ediyor. Peki, bu büyüme biz blog yazarı arkadaşlar için ne tarz faydalar sağlıyor?  Bu büyümenin bizlere uzun vadede katkısı ne olacak? Bu düşünceler zihnimizde çoğu zaman şimşekler çakmasına olanak sağlasa da;  blog yazarı arkadaşlar için kaçırılmayacak bir fırsatlar ve uzun vadede kalıcılık sağlayacak bir ortam sunuyor. Blog içerisinde oluşturmuş olduğumuz içerikleri bu büyük bir aile ile paylaşmaya başladığımızda:

Farklı okurlara ulaşmış olacaksınız.

Yeni insanlar ile iletişim içerisinde olacaksınız.

Yeni insanlar vesilesiyle,  yeni fikirler yeni içerikler ortaya çıkaracaksınız.

Facebook grup sayfaları ve Facebook beğeni sayfaları üyelikleri vasıtasıyla da takipçilerinizin yayın akışlarında yayınlarınız daha çok okur tarafından okunacaktır.

twitter

TWİTTER


Sosyal medya dünyasının ikinci büyük ailesi olan ve aynı zamanda mikro blog özelliği taşıyan Twitter da hızla büyüyen bir ivme kazanmakta. Blog yazarları için farklı bir paylaşım imkânı sunan twitter etkin bir şekilde kullanıldığında blog sayfanıza hatırı sayılır ziyaretçi çekecektir. 

Kısa bir örnek ile açıklayacak olursak: Örneğin, blog sayfanızda bugün yayınlamış olduğunuz “Blog ve Sosyal Medya” başlıklı yazınızı #BlogveSosyalMedya hashtag etiketi ile twitter hesabınızdan yazınızın linkini vererek yayınladığınızı düşünelim.

Twitter kullanıcıları #BlogveSosyalMedya hashtag’i kullanarak yapmış olduğu aramalarda sizin yazınıza da ulaşmış olacak. Bu vesile ile de sayfanıza ziyaretçi çekmiş olacaksınız. Aynı zamanda doğal baclink kazanmış olacaksınız.

Başka bir örnek vermek gerekirse Trending Topic “Gündemde olan başlık” başlıkta kullanılan hashtag’i eğer yazınızın formatına uygun bir şekilde sayfanızın linkini vererek kullandığınızda da hatırı sayılır bir ziyaretçi kitlesine ulaşacaksınızdır.

google +

GOOGLE +


Google + açıkçası facebook benzer bir yanı var. Her ne kadar facebook ile rekabet edecek kadar olmasa da ciddi sayılabilecek bir kitleyi de içerisinde bulunduruyor. Google plus’un en büyük artılarından birisi de kullanıcılarına istediği paylaşımı sunabilme imkânı vermesinde yatıyor. Ayrıca paylaşımlarınıza resim, müzik, link ekleme gibi fırsatlarda sunuyor. 

Bunun yanında google plus hesabınızla oluşturacağınız google topluluk sayfası veya üye olabileceğiniz google topluluk sayfaları ile de blog yayınlarınızı farklı kitlelere ulaştırabilme imkânı sunmakta. Olay blog yazarları için bununla da sınırlı kalmıyor her  +1 yazınızı google nezdinde daha üst sıralara çıkarıyor.

Ve arama sonuçlarından zaman içerisinde blog sayfanıza gelen ziyaretçi kitlesinde de hayli bir artış olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Konu ile alakalı yine sizler için faydalı olabileceğini düşündüğüm google topluluk sayfaları adlı makalemi okumanızı tavsiye ederim.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

15 yorum :

  1. Facebook,İnstagram ve Google + kullanıyorum.Her yerde olmaya çalışmak da yorucu geliyor bana bazen.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Daha Mutlu Yaşam

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum. Evet sosyal medyada kullanılacak çok fazla araç mevcut.Tabii bunların hepsini kullanmak bazen imkansız bunun yerine bilindik ve en çok kullanılan 3 adet sosyal medya aracını kullanmaya çalışmak gerek diye düşünüyorum.

      Saygılarımla

      Sil
  2. Bilmiyorum son zamanlarda bloğuma çok kişi tarafından ziyaretçi alıp, Hakaret içerikli yorumlar alıyorum. Belki de artık sosyal medyayı bırakmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif Sağlık

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum. Sosyal medyayı kullanıp da sayfanızı ziyaret eden kullanıcılardan almış olduğunuz kötü yorumlar tahminimce sizin sosyal medyayı kullanmamızdan ziyade o insanların karaktersiz yapılarından dolayıdır. Bir insan sosyal medyada da nasıl bir tavır ve tutum içerisinde olması gerektiğinin farkında olmalıdır.

      Saygılarımla

      Sil
  3. tamda bu sekil ilerliyoruz bakalım ne olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Kıymetli yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

      Saygılarımla

      Sil
  4. Yararlı bilgiler içeren paylaşımınız için teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Kıymetli yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

      Saygılarımla

      Sil
  5. Faydalı bir paylaşım. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Kıymetli yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

      Saygılarımla

      Sil
  6. sosyal medya paylaşımları gerçekten blogun tanınması için gerekli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      Kıymetli yorumunuz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

      Saygılarımla

      Sil
  7. Faydalı bir paylaşım olmuş ben de google + ı kullanıyorum çoğunlukla . Bakalım ne kadar ilerleyeceğiz . Keyifli günler dilerim .

    YanıtlaSil
  8. Güzel bir yazı olmuş ,ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  9. Yazınızı çok beğendim teşekkürler.

    YanıtlaSil