NİŞ BLOG (NİCHE BLOGGİNG) NEDİR


Niche Blogging Nedir


Niş kavram olarak pazarlama sektöründe bir ürün veya hizmete ihtiyaç duyan mikro ölçekli bir kitleye yapılan pazarlama faaliyetlerine verilen isim olarak adlandırılmaktadır.  Niş bloglar belirli bir kitleye hitap eden, mikro ölçekli ve herhangi bir konuda blog yazmak olarak bilinmektedir. Sadece bir konuda her şeyi yazma anlamına gelen niş bloglar günümüzde etkin olarak kullanılmaktadır. Birçok konuda yazı yazmak yerine bir konuda profesyonel bir şekilde yazı yazmanın yararı üzerinde durulmaktadır.

İnternet sitelerinde genel veya güncel blogların sayısında da büyük bir artış yaşanmıştır. Ancak bu tarz bloglarda her türlü konu işlenmektedir.  Niş bloglarda bir konu üzerine yoğunlaşılır ve o konu üzerine bilgiler sunulur. Belirli bir kesimin ihtiyacını karşılayabilmek için oluşturulan niş bloglar daraltılmış konuları içermektedir. Günümüzde bloglara olan ilginin artmasıyla birlikte bloglara verilen önem artmıştır.  Bu nedenle niş bloğunuzu oluştururken çok daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir.

Niş bloglar sayesinde para kazanmaya da başlayabilirsiniz. Genel bloglarda  ziyaretçi sayınız yeterli sayıya ulaşmış olsa dahi satış yapamayabilirsiniz. Bunun tek sebebi tek bir konuya yönelmemiş olmanızdan kaynaklanmaktadır. Birçok konuda hizmet sunan genel bloglarda ürünlerle ilgili detay bilgi bulmak zordur. Ancak niş bloglarda bir ürüne dahi tüm detayları bulabilir ve satışlarınızda artış görülür.

Niş bloglar belirlenen bir ürün hakkında tüm bilgileri verme özelliğine sahiptir.  Bloglarda ziyaretçi sayıları her ne kadar yeterli bir düzeyde olsa bile bir katkısı bulunmamaktadır. Ancak ziyaretçilere teknik bilgiler sunabilecek  ve tanıtım yazılarınızı iletebileceğiniz niş bloglar oluşturmak çok önemlidir.

Niş Blog Hangi Konu Üzerine Açılmalı?


Niş içerikli bloglar hazırlamak için yapılması gereken ilk aşama niş  ürün bulmaktır. Ardından bulunan ürünle ilgili niş bloglardaki rekabet düzeyinin araştırılması gerekmektedir. Pazar araştırması yapıldıktan sonra niş ürüne uygun olarak bir domain satın alınması gerekmektedir. Satın alınacak domain ile ürüne ulaşmak bir hayli kolay olmalıdır. Satın alınan domain ürün ile ilgili içeriklerin bulunduğu ve kullanıcıların kolaylıkla akıllarında kalabileceği şekilde tercih edilmelidir.

Niş blog hazırlayacak kişilerin öncelikle ürünle ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Ayrıca ürünle ilgili araştırmalar yapılmalıdır. Niş blog hazırlanırken bilgi sahibi olunan ve deneyimlerinizle geliştirebileceğiniz ürünler seçerek pazarda önemli bir yere sahip olabilirsiniz. Hiçbir konuda bilgisi bulunmayan kimseler ise Google anahtar kelime aracını kullanmak suretiyle arama hacmine sahip rekabet düzeyi düşük konular ile niş blog sektörüne giriş yapabilirler.

Niş Blog Yazmanın Avantajları Nelerdir?


Niş blog avantajları incelendiğinde genel ve güncel bloglara göre daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Niş blog yazmanın avantajları incelendiğinde;
  •  Niş bloglarda önemli olan etkileşim ve dönüşümdür. Niş bloglar sayesinde bir kişi yerine bin kişiye rahatça ulaşılabilmektedir. Ayrıca niş bloglarda bir kişiye ulaşmak genel ve güncel bloglarda bin kişiye ulaşmaktan çok daha etkilidir. Çünkü niş bloglarda dönüşüm ve etkileşim bir hayli fazladır.
  • Niş bloglar ile sadık okuyucu kitlesi oluşturulabilmektedir. Niş bloglarda hedef kitlesi bellidir. Bu nedenle hedef kitlesine ulaşmak zor değildir.
  • Niş bloglar arama motorlarında üst sırada çıkmaktadır. Niş bloglar oluşturulurken seçilen anahtar kelimeler bellidir. Bu nedenle niş blog hazırlayacak kişilerin niş blogları bu anahtar kelimelerle uyumlu hale getirmesi çok önemlidir. Bu sayede niş bloğunuz arama motorlarında üst sıralarda çıkar ve pek çok kişiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
  • Niş blog yazanlar zamanla yazmış olduğu konularda uzman olur. Bu uzmanlık ilerleyen dönemlerde çeşitli kariyer ve sponsorluk fırsatlarının kapılarını aralar.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 yorum :

  1. Oldukça doyurucu bilgi, öğrenmiş oldum sayenizde. kaleminize sağlık. Kolaylıklar ve başarılar dilerim. Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Halil GÖNÜL

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısı ile teşekkürlerimi iletiyorum. Faydalı olabildik ise ne mutlu.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Güzel bir konu..Belli konularda uzmanlık kazanmak ve faydalı olmak her zaman dile getirdiğimiz uyarı..daha fazla dikkat edilir umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Doğuş Hakan YILMAZ

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısı ile teşekkürlerimi iletiyorum. Faydalı olabildik ise ne mutlu.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil