DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BLOG HATALARI

blog hataları

Blog Nedir?

Merhaba Arkadaşlar

Bu hafta sizlerle birçok blog yazarının yapmış olduğu blog hataları konusundan bahsedeceğim. Konuya girmeden önce blog kavramını ve bazı blog türlerini kısaca açıklamaya çalışacağım.

Blog, insanların teknik bilgisi olsun ya da olmasın istedikleri konular hakkında, istedikleri şekilde yazı yazdıkları web siteleridir. Blog sitelerini günlüklere benzetebiliriz.

Bloglarda yayınlar güncel yazılardan eski tarihli yazılara doğru gösterilir. Yazıyı yazan kişinin tercihine göre siteye giren insanların yorum yapma özelliği açılabilir ya da kapatılabilir. Fakat yorumlar bloglar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü yazarın, okuyucu ile etkileşime girebilmesini sağlar.

Blog Türleri

Bloglar insanların içeriklerine ve amaçlarına göre farklı türlerde olabilir. Genel anlamda bloglar üçe ayrılır.

1.      Kişisel Blog

Her yaştan insanların oluşturabildiği, web sitelerinde istedikleri konuları istedikleri şekilde ele aldıkları blog türleridir. Kişisel blog türü çok fazla profesyonellik gerektirmez. Kişisel bloglar genelde yazarın adını ya da takma adı varsa onun ile oluşturulurlar. Son zamanlarda en çok yaygınlaşan blog türüdür.

2.      Temasal Blog

Genelde tek bir alanda odaklanmış bloglardır. Başka bir değişle Niş (Niche Blogging) bloglardır Fotoğrafçılık, yemek, ekonomi temasal blogların başlıca konuları arasında yer almaktadır. Ülkemizde temasal blog alanında moda ve yemek blogları öne çıkmaktadır. Sonrasında ise bilgisayar ile ilgili blogların sayısı fazladır.

3.      Kurumsal Blog

Adında da anlaşılacağı gibi bir şirket hakkında haberlerin ve yazıların paylaşıldığı bloglardır. Dünya üzerinde giderek yaygınlaşsa da ülkemizde çok fazla karşılaşılan blog türleri arasında yer almaz.

Blog Yazılırken Yapılan Hatalar

İnsanlar bir heves ile kurdukları bloglarını belli bir zaman sonra bazı bahaneler ile güncellemeyi bırakırlar. Bazıları ise bloglarını ayakta tutmak için ellerinden geleni yaparlar. Bu noktada blog yazarlarının yaptıkları bazı hatalar vardır. Yazımızda blog yazılırken yapılan hatalar nedir ve bu hatalar nasıl giderilir bu konuda edindiğim bilgi ve tecrübeyi sizlere aktarmaya çalışacağım.

1.      Özgün İçerik Olmaması

Blog yazarlığının ilk ve en önemli kuralı başka bir siteden kopyalamadan, kendi içeriğinizi kendiniz üretiyor olmanızdır. Özgün içeriklere sahip siteler Google’ın her zaman gözdesi olmuş ve aramalarda daha üst sıralarda yer almıştır. Bu açıdan özgün içerik bir blog için temel taşlarından bir tanesidir.

2.      Paylaşımların Düzenli Yapılmaması

Özgün içerik oluşturduktan sonra bu içerikleri düzenli bir şekilde paylaşmanız gerekmektedir. Bunun için kendinize bir içerik takvimi oluşturabilirsiniz. Böylece paylaşımlarınızı düzenli yapacak ve SEO açısından bir adım öne geçmiş olacaksınız. 3 -5 yazı paylaşıp akabinde Uzun bir ara yazı paylaşmamak size büyük zararlar verebilir.

3.      Okuyucular İle Etkileşimde Bulunmamak

Bir blog yazarı için okuyucu kitle çok önemlidir. Bloğu ne kadar çok takip edilirse popülerliği o dar çok artar. Bu anlamda okuyucular ile etkileşime girmek çok önemli bir yere sahiptir. Okuyucuların yaptığı yorumlara cevap verip, isteklerini karşıladığını takdirde sıkı bir takipçi kitlesi elde edebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmeniz açısından ele aldığım “Kişisel Blog Yazarlığı Ve Okuyucu Etkileşimi” başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ediyorum.

4.       Sosyal Medya Kullanmamak

Bloğunuzu tanıtabilmek için kullanabileceğiniz en verimli reklam yöntemi şüphesiz ki sosyal medyadır. Paylaşımlarınızın sosyal medya da yer alması daha fazla kişiye ulaşmanızı sağlar. Yine konu hakkında ele aldığım “Kişisel Blog Ve Sosyal Medya” başlıklı makalem size ışık tutacaktır.

5.      İçerikte Fotoğraf Kullanmamak

Yazılarınızı yazdığınız zaman okuyucunun ilgisini canlı tutmak için konu ile ilgili kullanacağınız fotoğraflar işinize yarayacaktır. Aynı zamanda uzun içeriklerde(1000 kelime ve üzeri içeriklerde) ortalama 400 ile 500 kelime arasında konu ile alakalı bir görsel kullanmak okuyucunun dikkatinin dağılmasını engelleyecektir.

6.      Yanlış Başlık Seçimi

İnsanlar internette bir yazı okuyacakları zaman ilk önce yazının başlığını görürler. Bu anlamda yazınızın başlığı ne kadar farklı ve çarpıcı olursa o kadar dikkat çekecektir. Şunu da unutmamak gerekir. Çarpıcı bir başlık kesinlikle konu ile uyumlu olmalıdır. Başlık ve içerik arasındaki uyumsuzluk sizin için büyük kayıplar sağlar.

7.      Yanlış Font Seçimi

Blog yazarken ve oluştururken dikkat edilmesi gereken ayrıntıların başında font seçimi gelmektedir. Yazılarınızı yazarken her kesimden ve her yaş grubundan insanların okuyacağını göz önüne alarak yazmalısınız ve font seçimini buna göre yapmalısınız. Blog yazarlığı yapılırken karışık ve okunması zor olan fontlardan uzak durulmalıdır.

Profesyonel blogculuk yapmak ve alanınızda en iyiler arasında olmak istiyorsanız işe bir yerden başlamanız gerekmektedir. Blog yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar olduğunu unutmamanız ve buna göre yazılarınızı oluşturmanız gerekmektedir. Konu hakkında aklınıza takılan her türlü soru, görüş ve öneriyi yorum kısmından yazarak konuya katkı sağlayabilirsiniz.


Keyifli bloglamalar.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

23 yorum :

  1. Çok faydalı bilgiler paylaşıyorsunuz. Benim de bloğum yeni çok faydasını görüyorum. Teşekkür ederim. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Bi'Blog

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ediyorum. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Yeliz'in Keşifleri

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ediyorum. Faydalı olabiliyorsam ne mutlu.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  3. Ne yaparsak yapalım, ders çalışmamız gereken konular oluyor mutlaka. Değindiğiniz konular da ara sıra çalışılması gereken notlar. Etiketleme de önemli bir konu, şimdi daha önce böyle bir yazınız var mı bakacağım ama yoksa benzer konuları da içeren bir yazı da çok faydalı olur. Teşekkür ediyorum, selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Begonvil Sokağı

      Öncelikle ilginiz ve yorumunuz için teşekkür ediyorum. Mümkün mertebe edindiğim bilgi ve tecrübeleri sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Bahsettiğiniz konu ile de ilgili yakın zamanda bir makale ele alacağım.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  4. Çok teşekkürler yazılarınızı severek takip ediyorum yeniliklerden haberdar olmak iyi oluyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Hatice Yazıcı

      Kıymetli yorumunuz ve takibiniz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  5. elinize sağlık çok bilgilendirici ve doğruları içeren bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Duygu Evrim

      Kıymetli yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ediyorum. Faydalı olabildi isem ne mutlu.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  6. Yine çok faydalı bir paylaşım. 1 ay ara verip, bloga döndükten ve aklımda tamda yazdıklarınız varken bu yazıyı okumam çok iyi oldu. Yazmak için bir düzen oluşturmam ve bu düzeni sürdürülebilir bir hale getirmem çok önemli. Bu konuda hemen harekete geçmem için fazlasıyla düşündürdünüz. Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Yağmur Yağar

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum. Blog yayın hayatına tekrardan dönmeniz güzel. Umarım faydalı olabilmişimdir. Yeni yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  7. Blog yazarlarının en sık yaptığı hataları yazmışsınız, elinize sağlık. Yeni blog yazarları bu maddeleri dikkate alarak daha da başarılı olabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve düşünceleriniz için teşekkür ediyorum.


      Saygılarımla

      Sil
  8. Açıklayıcı ve öz bir yazı olmuş. Herkese faydalı olacağına inanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Semi M. Eller

      Kıymetli yorumunuz ve takibiniz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  9. Çok güzel bir yazı olmuş hocam Bende estetik cerrahi konulu bir site açtım bakalım bu yazıyı dikkate alıcam inşallah.. :)

    Sitem: http://estetikdoktorum.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Emre Kılıç

      Kıymetli yorumunuz ve takibiniz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  10. Takdir ettiğim ve içeriklerini beğendiğim nadir bloglardan birisi burası. Tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Sadri Ercan

      Kıymetli yorumunuz ve takibiniz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  11. Blog yazarları için çok faydalı bir içerik hazırlamışsınız.Emeklerinize sağlık.
    Özgün içerik çok önemli keşke özgün içeriklerimizi çalan bloglar olmasa :(
    Okuyucularla iletişimde olmak gelen yoruma cevap yazmak ve mümkünse ziyaret etmek bloglar için çok faydalı oluyor.
    Başarılar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Sosyal Medya Kafe

      Kıymetli yorumunuz ve takibiniz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  12. Özellikle blogculuk hayatına girmek isteyenler için güzel bir yazı olmuş. Bilgilendirme için teşekkürler...

    YanıtlaSil