KİŞİSEL BLOGLARIN GELECEĞİ

Blogların Geleceği


Kişisel blogların geleceği hakkında fikirlerimi paylaşmadan önce blog kavramının ne olduğu hakkında kısaca biraz bilgi vermek istiyorum.

Blog kelimesi ilk ortaya çıktığı yıllarda web ve log kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulan weblog adıyla anılıyordu. Zamanla bu ad konuşma dilinde kısaltma diye nitelendirdiğimiz kuraldan etkilenerek blog adını aldı.

Blog: İnternet Günlükleri

Blogları kısaca tanımlamamız gerekirse bu tür kişisel blog yazılarını bir nevi internet günlüğü olarak tabir edebiliriz. Ücretsiz olarak web kullanıcılarına sunulan servislerin gittikçe yaygınlaşması ile beraber kendini sanal ortamda ifade etmek isteyen, başından geçen ilginç bir olayı, ilgilendiği herhangi bir hobiyi kısacası kendisi hakkında veya hayata dair kişisel fikir ve deneyimlerini başka okuyucularla paylaşmak isteyenler kendilerini kişisel bloglarında özgürce ifade etmeye başladılar.

Günümüzde Blog Yazarlığı


Blog yazarlığı ile ilgili günümüze gelecek olursak yalnızca bireysel olarak oluşturulan kişisel blogların değil gerçek dünyada olsun sanal ortamda olsun pek çok marka ve şirketin kendine ait blog sitelerinin olduğunu görüyoruz. Bu anlamda baktığımızda blogların ve de özellikle kişisel blogların geleceğin dünyasına önemli etkilerinin olacağı açık.

Henüz Ne Olduğunu Bilmeyen Çok Kişi Var


Şu anda dünyada milyonlarca kişisel blog yazarı var. Buna rağmen blog kavramı hakkında fikir sahibi olmayan pek çok insanın varlığından da bahsetmek mümkün. Bloglar hakkında bu denli bilgisiz olan çok sayıda insanın olduğu gerçekliğinden yola çıktığımızda ise şu an için kişisel blogların sosyal yaşamımızda çok büyük etkilerinin olduğunu söylemek zor.

Bloglar ilk olarak ortaya çıktığında internet ağları üzerinden insanların birbirleri ile olan ilişkilerini söz konusu kişisel bloglar üzerinden yapacağı öngörülüyordu. Ancak ortaya tüm dünyayı derinden sarsan farklı bir mecra ortaya çıktı: Sosyal Medya.

Sosyal Medya ve Blog İlişkisi


Facebook, Twitter ve benzeri pek çok sosyal medya platformunun ortaya çıkması ile beraber Kişisel blogların web dünyasında insanların birbirleri ile olan iletişimlerinin kaynağı olacağı öngörüsünün tam olarak günümüz için gerçekleşmemiş bir öngörü olmasından söz edebiliriz.
Sosyal medya platformlarının yaygınlaşması ile beraber insanlar birbirleriyle iletişim kurmak ve kendilerini ifade etmek için daha çok bu mecralara yöneldiler. Ancak bu eğilim gelecekte kişisel blogların öneminin azalacağı anlamına gelmiyor. Konu ile ilgili yazmış olduğum “Kişisel Blog Ve Sosyal Medya” başlıklı yazım bu konuda sizler için biraz daha geniş bilgi sunacağı kanaatindeyim.

Gelecekte Kişisel Bloglar


Kişisel blog yazarlığı hakkında bilgi sahibi olan, kendi kişisel bloğu olan veya bir blog sitesi açmak isteyenler blog yazarlığının geleceğini merak ediyorlar.

Merak edilen bu soruya mantıklı bir öngörüde bulunabilmek için genel anlamda internet dünyasının nereye doğru gittiğine bir göz atmamız gerekiyor. İnternet dünyasındaki eğilim artık yavaş yavaş çöp bilgiden çıkıp insanlara fayda sağlayan kaliteli içeriğe doğru eviriliyor.

Hâl böyleyken blogların gelecekte şimdikinden çok daha fazla önem kazanacağını söylemek çok zor bir tahmin olmasa gerek.

Kaliteli İçerik


Son yıllarda kaliteli içerik denilen bir kavram ortaya çıktı. Google bile artık algoritmalarını bunun üzerine kuruyor. İçerik üretmenin temelinde ise kişisel blogların olduğunu unutmamak gerekiyor.

Sosyal Medya Platformları günümüzde bloglardan daha etkin bir konumda. Ancak bu tür platformlar anlık olarak paylaşılıp tüketilen ve bilgi çöplüğü dediğimiz içerikler ile dolu.

Kişisel bloglarda ise bilgi kirliliği ise çok daha az ve çoğu kişisel blogger kaliteli içerik konusunda sosyal medya platformlarından çok daha iyi durumdalar.

Bir blogger bloğunda bir içerik yazmak istediğinde çoğunlukla bir gözlem, inceleme ve de sorgulama aşamasından sonra içeriklerini okuyucuları ile paylaşmaya hazırlanıyor.

Kaliteli içeriklerin yavaş yavaş ön plana çıktığı bu ortamda insanların gelecekte sosyal platformlardan kişisel bloglara doğru bir geçiş yapacağını öngörüyorum.

Kısacası; kaliteli bir içeriğe sahip kişisel blog sayfasını parlak bir gelecek bekliyor.


Doktor Hayat / Kişisel Blogların Geleceği
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

14 yorum :

  1. Blog kavramı ülmeizde eskiye nazaran biraz daha önem kazanmaya başladı. Özellikle de kişisel bloglar daha tanınır hale geldi. Fakat sizin de dediğiniz gibi hala kişisel blog kavramını tam anlamıyla bilmeyen yazarlar var. Bunun sebebi de araştırma azlığı. Halbuki birçok sitede kişisel blog yazarlığı hakkında bilgiler mevcut. Umarım daha bilinçli blog yazarları yetişir. Yazınız birçok kişiyi aydınlatacak şekilde, özellikle bu işe yeni başlayanlar için. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Musa Bey

      Öncelikle kıymetli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Elimden geldiği kadar blog yazarı olan veya blog yazarlığına adım atmaya çalışan arkadaşlar için öğrendiğim bilgileri paylaşamaya çalışıyorum. Kişisel blog yazarı nedir ne değildir bilinsin düşüncesindeyim. Bu düşünce ve bilince sahip kişisel blog yazarı arkadaşlarımızın çoğalması blog yazarları için parlak bir geleceğin anahtarı olacaktır.

      Umarım faydalı olabilirim.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Tüm zorluguna ve gerçekten zaman alan bir is olmasina ragmen blog yazmaktan mutluyum. Sosyal medyayla bir tutamam blog yazdiklarimin arsivi niteliginde. Ama bu isle ilgilenwnler disindaki insanlarin fazla ilgisi yok ne yazik ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar D. Soygul Hanımefendi

      Öncelikle kıymetli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Maalesef birçok blog yazarı ve blog yazmayı düşünenler bir arşiv oluşturduğunun farkında değil. Çoğu arkadaşımız blog yazmayı diğer sosyal medya araçlarından ayırt edemiyor. Umarım blog yazmanın bilincinde olan bir gelecek bizimle olur.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  3. Sosyal medya platformları aslında, blog yazarlarının ve internet üzerinden herhangi bir şey yapmak isteyenlerin kendilerini ve işlerini tanıtmak için kullanabilecekleri bir alan olarak (Da) önemlidir bence. Ne var ki bu platformlardaki on binlerce, yüz binlerce, bilmem şu kadarlarca hesap arasında kendine bir yer açmak için çok emek vermesi gerekiyor insanın - verdiğim için biliyorum. Sonuçta, herhangi bir şey yazan biri, en azından birilerinin yazılarına ilgi göstermesini ister. Bunun için de ilgi çekecek konularda yazmaktan bunları görseller ve videolarla zenginleştirmeye, seo uyumlu yazmaya, sosyal medya platformlarında aktif olmaya kadar; yapılması gereken pek çok şey var ve bunlar yorucu şeyler, baya yorucu. Kaliteli içerik bence de çok önemli ama kaliteli içeriklerinizi tanıtmak için çaba göstermezseniz kim, nasıl bulacak sizi bu kalabalığın içinde? Demek istediğim; iş yazmakla bitmiyor, o kadar çok püf noktası, incelik, bilmem ne var ki. Üstelik zamanla değişebiliyor da bunlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Bir Kız Bir Ana

      Kıymetli yorumunuz ve konu hakkında vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  4. Çok faydalı paylaşım olmuş emeginize saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  5. Çok faydalı bir paylaşım teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Yağmur Tozu

      Kıymetli yorumunuz ve konu hakkında vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  6. Kişisel bir blog yazmak aslında emek istiyor. Daha önemlisi yazmış olduklarınızı tanıtma aşaması bu noktada çaba, gayret ve sabır istiyor. Ben bir yıldır blog yazmaya çalışıyorum. Tanıtma aşamasını yapamadığım için fazla bir tanınamadım. Şimdilerde yeni yeni blogum tanıyor. Güzel bir paylaşım olmuş. Yüreğinize kaleminize sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Abdullah Tığ

      Öncelikle kıymetli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Blog Yazarları için blog tanıtımı çok önemli bir hususdur. Güzel bir tanıtım ile blog sayfanızı güzel yerlere taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda sosyal medya ağlarının etkisini de asla yadsımayın. Blog yazarlığı hayatınızda başarılar diliyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  7. İsminizi bilmediğim için Doktor Hayat diye hitap edebiliyorum. Blog tanıtımı çok önemli olduğunu hususunda size katılıyorum. Ben blog tanıtımı konusunda daha fazla önem ve yer vermeye çalışıyorum. Bilgilendirici ve güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Yeni yeni blogla ilgim ve bilgim artıyor ne kadar bir yıldır yazı yazmış olsam da baktım ki bir arpa kadar yol alamamışım. Yeni keşfetmeye çalıştığım bu toplulukta öğrenme sürecim artıyor. Sizin de blog yazarlığı hayatınızda başarılar dilerim. Her şey gönlünüze göre olsun.
    Sevgi ve Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel temennileriniz ve yorumunuz için teşekkür ediyorum.

      Sil