ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK

Alçak Gönüllü


Alçak gönüllülük ve tevazünün ayrılmaz bir bütündür. Kendimizi başkalarına kanıtlamak için ne kadar az çaba harcar isek, içimizde huzur bulmamız da o kadar daha kolay olur.

Kendimizi birilerine kanıtlama çabası gerçekten tehlikeli bir tuzaktır. Sürekli bir şekilde kendimizi başkalarına göstermek, böbürlenmek ve ne kadar değerli bir insan olduğumuza başkalarına inandırmak için muazzam bir enerji harcamamız gerekir.

Oysa insan böbürlendiği zaman başarısının veya gurur duyduğu bir şeylerin yaratacağı olumlu duyguları sulandırmış olur. Daha da kötüsü, kendimizi kanıtlamaya çalıştıkça diğer insanlar bizden uzak durmaya bakarlar, arkamızdan konuşup bizim güvensizlikten kaynaklanan övünme ihtiyacımız ile eleştirirler; hatta bizden nefret etmeleri bile normaldir.

Oysa ilginçtir; insan takdir görmeye ne kadar az düşkün olursa, o oranda daha çok beğeni toplar. Sessiz bir öz güven sahibi olup, her daim kendimizi haklı ve iyi gösterme kaygısı duymazsak, şahsi başarımızı çalmaya kalkmayan insanlar da, hayranlık duyar. Övünme gereği duymayan, ortaya egosunu değil, yüreğini koyan bir insanı, herkes çok sever.

O yüzden:

Gerçek tevazu ancak ve ancak hayat pratiği yaparak geliştirilebilir. Bu çok güzel bir haslettir, çünkü karşılığı sakin bir huzur duygusuyla hemen gelir. Ve arkasından beklemeksizin takdir gelir. Bir daha karşınıza böbürlenme gibi bir fırsat çıktığında, bir kez daha oturup düşünelim.

Neden Alçak Gönüllülük diye.

Doktor Hayat / Alçakgönüllülük
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 yorum :

  1. ALÇAKGÖNÜLLÜ OLMAK BİR ERDEMDİR..! YÜKSEK DAĞLARIN TEPESİNDEKİ KAR BİRİKİNTİLERİNE BENZERLER MÜTEVAZI İNSANLAR..!? ALLAH(C.C) KUR'AN-I KERİM DE KENDİSİNDEN DİYE DEĞİL DİYE BAHSEDER...! ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK İNSANIN KENDİSİNE OLAN İNANCI,GÜVENİ VE KİŞİLİĞİNE BAĞLIDIR..! SEVGİ İLE KALIN,YÜREĞİNİZE EMEĞİNİZE SAĞLIK..!D.U

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Duycan Uzun

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan katkılarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

      Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

      Sil
  2. Alçakgönüllü ve gönlü geniş insanları çok severim ama sanırım alçakgönüllülüktee de dengeli olmakta fayda var, mütevaziliği eziklik ya da aşağılık kompleksi ile karıştırmamak gerektiğini söylerim hep. Kadim bilgelerin dediği gibi "kendini bil" mek sanırım en güzeli, kendini bilen insan hem alçakgönüllü hem de özgüvenli olabiliyor.
    Çok konustum affedin, çok gevezeyim :)
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Samime Bisi

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan katkılarınızdan dolayı şükranlarımı iletiyorum. Ayrıca çok konuşan insanları dinlerim.

      Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

      Sil
  3. Çok güzel ve doğru bir yazı olmuş.
    Bizler kendimizi tek birisine kanıtlamak isteği duyarız, diğer insanlara kanıtlamamız gösteriştir. Alçak gönüllü ve tavazu sahibi insanlar gerçek dostlarımızdır. Emeğinize sağlık paylaşım için TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Mustafa Kelleci

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan katkılarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

      Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

      Sil