BİR TÜRKİYE SORUNSALI 2

Asgari Ücret


Asgari Ücret İle Yaşam


Uzun zamandır yazmayı planladığım lakin bir türlü fırsat bulup yayınlayamadığım bu yazımda asgari ücret hususunda konuşulan konulardan ve yapmış olduğum bir araştırmadan bahsetmek istiyorum.

Bazı yetkililerimizin televizyon kanallarına, yazılı basına ve görsel medyaya çıkıp bazı demeçler verdiğini az çok biliyorsunuzdur.  “Asgari ücret neyinize yetmiyor”  veya  “Asgari ücretle nasıl geçinemiyorsunuz” gibi konuşmalar yapıp nutuklar attığını az çok duymuşsunuzdur. Açıkçası birazdan okuyacağınız yazıyı bu kişiye ulaşıp yüzüne karşı okumak istiyordum. Lakin kendisine ulaşmak ne mümkün…  Bende bu konuyu kişisel blog sayfamda ele alıp sizlerle paylaşmak.

Sayın Yetkililer, büyükşehirde yaşayan bir insanın asgari ücret ile neler yapabildiğini neler başarabildiğini belki sizler o yüksek kürsülerden aşağı inip göremeyebilirsiniz. İnmenize gerek kalmadan ben sizinle yapmış olduğum bir araştırmayı paylaşmak istedim.

1. Büyükşehirde çalışmaya başlayan bir asgari ücretli, başını sokmak için bir ev aramaya başlasa 700 TL ile 1500 TL arasında bir fiyat aralığı ile karşı karşıya kalır. Hadi diyelim bu vatandaş zar zor uğraştı çabaladı 700 TL’ ye evi buldu.

2. Tuttuğu ev için; elektrik, su, doğalgaz ve apartman aidatı gibi sabit giderlerin her biri kalemi için ortalama 50 TL masraf yaptığını düşünelim. Toplam sabit gider harcamaları 200 TL. Ekstradan bir masraf (Çeşme bozulmaz, kapı kilidi bozulmaz, lavabo su akıtmaz… v.s) çıkmazsa.

3. Eğer çalışacağı iş yerinin servis imkânı yoksa büyük şehirlerde tek yön ulaşım bedeli 2,5 TL. Eğer kişi gideceği yere iki vasıta ile ulaşabiliyorsa bu ücret 5 TL’yi bulabiliyor. Hani birde bunun akşam eve dönüşü var. Günlük 10 TL yol parası eder. Ayda 25 gün çalıştığını düşünelim. Bu insanın ayda 250 TL ulaşım bedeli öder. Yine ekstradan yolda (Araç bozulup yeni bir araca binmez, işe yetişmek için farklı bir alternatif kullanmaz… v.s) sorunlar ile karşı karşıya kalmazsa.

4. Bu vatandaş şahsi telefonu, kişisel bakımı (saç- sakal tıraşı v.s) ve kişisel temizliği (sabunu, şampuanı, köpüğü…  v.s) masraflar içinde 100 TL ödediğini varsayalım.

5. Bu vatandaşın günde 3 öğün yemek yiyebileceğini varsayarak; öğün başı 1 ekmek tükettiğini düşünelim. 1 TL’den ekmek 3 TL yapar. Hani sadece ekmek yesin bu vatandaş başka bir şey yemesin diyelim. Ayda 90 TL ekmek parası eder.

Yaşamak Mı Bunun Adı


Hani sizler pek bilmezsiniz ekmeğin kaç lira olduğunu, yol parasının ne kadar tuttuğunu. Sizler bilmezsiniz başını sokmak için bir evin kirasının kaç lira olduğunu. Bilemezsiniz zaten ekmek elden su gölden geldiği için. Korkmayın!  Ben sizlere 5 kalemde ufak bir matematik hesabı yaptım. Yorulmayacaksınız.

·         Ev Kirası = 700 TL
·         Sabit Giderler= 200 TL
·         Ulaşım Masrafları= 250TL
·         Kişisel Masraflar= 100 TL
·         Ekmek Parası= 90 TL
Toplam Harcama Tutarı=  1340 TL

Soruyorum sizlere sayın yetkililer!

Hani o yüksek kürsülerde, basın bültenlerinde, ekranlar karşısında atmış olduğunuz nutuklara bir bakın. Bakalım asgari ücret ile karın doyar mı? Asgari ücretle yaşam sürülür mü? Sizlerin azıcık inancı var mı? Veyahut azıcık vicdanınız var mı? Yâda azıcık insafınız var mı? Ben artık inanmıyorum; sizlerin inandığı değerlere yaşantılara. Yaşamak mı bunun adı?

Hani sokak başı üniversite açıp kocaman bir eğitimli işsizlik ordusu yetiştirdiniz ya; sizinle ne kadar gurur duysak az. Sizleri tebrik etmek canı gönülden kutlamak istiyorum. Milyonlarca eğitimli insanı asgari ücretle çalışmaya mahkûm ettiniz. İnanın çok büyük bir başarıya imza attınız.

Az çok bilebiliyoruz; sizlerin çocukları gibi yaşayamıyoruz. Kafamız basmayınca babamızın parasıyla yurtdışına gidip eğitim alamıyoruz. Veyahut babası gibi devletin sınırsız imkânlarından yaralanıp bir düzen kuramıyoruz. Kimse sizlerin çocukları gibi plaza köşelerinde oturup para basmıyor.

Asgari Ücret İle Çalışma

 

Makûs Talih


Bu vatanın evlatları gecesini gündüzüne katan analarla babalarla dolu… Dişini tırnağına takıp çocuklarım iyi bir yerlere gelsin diye çabalayan ailelerle dolu.  Bu çocuklar bunca emek ve çabayla okuyup, mezun olunca sizce farklı bir hayatı olabilecek mi? Ne yazık ki olamayacak.  Onlarda ailelerinin yaşadığı makûs talih ile karşı karşıya kalacak.

Biliyorum insafınız yok, vicdanınız yok, bir inanmışlığınız yok. Hani bunları burada sizlere söylerken bir acıtasyon olsun diye dile getirmiyorum.  Gerçekleri söylüyorum. Soruyorum size sayın yetkililer!

·         Asgari ücretle bir insan nasıl bir hayat sürebilir?

·         Asgari ücretle çalışan bir insan nasıl bir gelecek kurabilsin?

·         Asgari ücretle çalışan insan nasıl mutlu olabilsin?

·         Asgari ücretle çalışan insan nasıl kendini geliştirebilsin?

Hani bu sözleri sırf yüksek öğrenim görmüş insanlar içinde söylemiyorum. Asgari ücretle çalışan milyonlarca insan içinde söylüyorum. Nasıl bir gelecek bekliyor bunca insanı?

Elini Vicdanına Koy


Toplumumuz müferrah bir yaşam sürsün diye bas bas bağırıyorsunuz. Diyorsunuz ya ülkemizde kişi başına düşen milli gelir 13,464 dolar (38.641,68 TL 1 dolar kuru= 2,87 TL temel alınmıştır.) düzeyinde. Sizlerin hesabına göre; bu gelirden bizlerin hesabına aylık 3.220,14 TL düşmesi lazım.

Yakınınızda, hatta ve hatta yanı başınızda olan TUİK verileri bile bu ülkede yaşayan insanların birçoğunun açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini beyan ediyor. (Konu ile ilgili 2015 yılı TUİK verilerini resmi sayfadan inceleyebilirsiniz.)

Ülkede birçok toplumsal olay, toplumsal konu, toplumsal sorun (Boşanmalar, hırsızlıklar, ekonomik sorunlar dolayısıyla yaşanan intiharlar… v.s) almış başını gidiyor. Bilmem bilir misiniz meşhur bir atasözü vardır. “ Yokluk mertliği bozar.” Bu manidar atasözünü karşınıza alın ve bir karar verirken bir kez daha düşünün.  Bu güzel vatanın evlatları asgari ücretle yaşam sürmeyi hak etmiyor.

El İnsaf minel vicdan! 


Doktor Hayat / Bir Türkiye Sorunsalı 2 / Asgari Ücretle Yaşam
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

18 yorum :

  1. Elinize, yüreğinize, aklınıza sağlık. Ne kadar demişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Ufuk Demirci

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Devletin de suçu var özel sektörün de. Asgari kelimesine bu kadar sıkı sıkı yapışıp, çalışanının hakkını vermeyen de, böyle bir boşluk öngörüp önlem almayan da suçlu. Dengesiz her şey, tam bir denge ile kurulup, yaşayan kainata ters. O zaman da mutsuzluk ve sıkıntı başlıyor. Kanaat ve bereketle yaşamaya çalışan insanları düşünmek, asgarinin yanına bir sürü artılar koymak gerekiyor. Umarım herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir, vermeler azaltmaz aksine çoğaltır. Ama bunu devletin de, özel sektörün de anlaması lazım. Çok sorunlar var ama bu da geçim derdidir, hem barış hem de refah dolu günler ülkemizin olsun inşaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Begonvil Sokağı

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ne yazık ki sizinde bahsettiğiniz gibi olayın suçlusu tabiki de tek kişi değil. Devletler kanunlar ile yasal zemini hazırlar. Bozuk zeminler üzerine kurulan yasal mevzuat zeminden faydalan işverende ne yazık ki bunu bir fırsat bilip işçisi üzerinden rant sağlamanın kaynaklarını aramaktadır. Zor durumda kalan insanlar ne yazık ki bu şekilde çalışmaya zorlanmaktadır.

      Sonrasında devlet vatandaşından mutlu ferah yaşamasını; işverense işçisinden maksimum faydayı almayı düşünmektedir. Ne yazık ki her şey göründüğü gibi olmamaktadır. Adaletsiz dağıtılan gelir dağılımları, asgari ücretli üzerinden sağlanan rant insanların ve toplumun sosyo-ekonomik düzenini bozmakta mutsuzluklar sıkıntılar baş göstermektedir.

      Bilmem bir gün biri çıkıp da ben bu düzeni değiştireyim insanımı mutlu edeyim. Söylediklerim lafta değil icraat de de görünsün. Nerede o babayiğit. Çok zor çok... Çünkü bu işin iki karlısı var biri devlet diğeri işveren. Zararlı çıkan ise asgari ücret ile yaşama mücadelesi veren vatandaş.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  3. Çok güzel açıklamışsınız. Şahsen bir mali müşavirin yanında tek işçiyim. Benim tek başıma yaptığım işi başka muhasebelerde 3 kişi yapıp sadece 1000 lira alırken ben bu yıl zorla 900 TL alabiliyorum. Allah'tan sigorta var, o da olmasa ne olur halim bilmiyorum. Haksızlık her yerde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Kıssanın Güncesi

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Ne yazık ki yukarıdaki yorumda da bahsettiğim gibi işveren işçisinden maksimum verimi, daha fazla rant sağlamayı ummaktadır. Durum böyle olunca insanlar da sigorta uğruna çalışmaya mahkum ediliyor.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  4. CUMHURİYET HEDEFLERİNE VARIP SOSYAL DEVLET OLAMAMIZDAN KAYNAKLANAN BİR DURUM,SİYASAL DEVLET OLMAYA DEVAM EDERSEK DAHA ÇOK ŞEYLERE GEBEYİZ.BUNUN İÇİNDE ÖNCE HALKIN BUNU İSTEMESİ LAZIM, MAALESEF O DA YETERLİ EĞİTİME SAHİP DEĞİL.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Kerim Kaya

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  5. Bence asgari ücret de tanımlanmalı. Fabrikada çalışan işçi de, güvenlik de aynı ücreti alıyor. İti bir zam yapıldı ama yine de çok yeterli değil. Maaşlar iş ağırlığına göre belirlenmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Anne Güncesi

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  6. Allah kolaylik versin öyle zor ki hu devirde çocuk okutmak, geçinmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Ahsen Şimşek

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  7. Yine ülkemizin kanayan bir yarasına parmak basmışsınız. Gerçekten de artık ülkemizde geçinme derdi yaşamayan çok az kişi var. Zenginler daha da zengin, durumu kötü olanlar daha da zor durumlarda. Ve bu büyük problem için herhangi bir düzenleme de yok. Aksine daha da kötüleşiyor. Allah sonumuzu hayır etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Blogumu Tanıt

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum. Ne yazık ki bahsettiğiniz gibi durumlar hiç iyiye gitmiyor.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  8. Maalesef ülkemizin durumu :( Kalemine sağlık güzel bir konuya değinmişsin altına imzamı atarım ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Kızsal Şeyler

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  9. Tarım kredi koop.müdürünün 100 bin tl maaş aldığı bir ülkede asgari ücret 1300 tl

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Pansiyon Rehberi

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil