BLOGLARDA BULUNMASI GEREKEN SAYFALAR

Gerekli Blog Sayfaları

Yakın zaman içinde Kişisel Blog Yazarı Musa Özsarı Bey ile yaptığım bir söyleyişi sonrası,  gerek Musa Bey’in gerekse benim birçok defa yakınarak dile getirdiğimiz bir konu olan “Herkes Blog Yazarı Olmalı Mı?” konusunda bir konuşmamız oldu. Musa Bey de bu konuyu sayfasında bir makale ile kaleme almış. Makaleyi sizlerde okuyunca, makalenin ne kadar da ciddi bir durumu ele aldığını göreceksiniz.

Ben ise bu yazıdan yola çıkarak; yine blog yazarları için faydalı bir bilgiyi ve bir o kadar birçok sayfada ehemmiyetinin anlatılmadığı birkaç konuyu ele alacağım. Çünkü blog yazma işini profesyonel blog yazarı olarak ilerletmek ve bunu bir meslek olarak icra etmek kolay bir şey değil. Yeri geliyor bir konu için günlerce haftalarca araştırma ve çalışma yapmak gerekebiliyor. Bu makale de blog açtıktan sonra yapılması gereken önemli bazı noktaları ele alacağım.

BLOGLAR İÇİN ÖNEMLİ SAYFALAR


Blog sayfanızı açtıktan sonra okurlarınızın sayfanız hakkında de genel bir izlenime ulaşabileceği “Hakkımda Sayfası” muhakkak surette olmalıdır. Çünkü okuyucu yazar hakkında bilgi sahibi olmak isteyecektir. Konu hakkında daha geniş bilgiye ulaşabileceğiniz “Blog Hakkımda Sayfası Nasıl Olmalı?” başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ediyorum.

Yine sayfanızla alakalı okurlarınızın sizlere ulaşabileceği, yeri geldiğinde okurlarınızın sizlere görüş, öneri ve temennilerini iletebileceği “İletişim Sayfası” muhakkak surette olması lazım. Eğer okuyucunuz size ulaşamıyorsa bilin ki bir daha ki yazınızda sayfanıza gelmeyecek. Bu sizin için hem ziyaretçi kaybı olacak hem de blog sayfanızın popülaritesini azaltacaktır. Yine bu konu hakkında da geniş bilgiye ulaşabileceğiniz “Blog İletişim Sayfası Nasıl Olmalı?” başlıklı makalemi okumanızı tavsiye ediyorum.

Gizlilik Politikası Sayfası Nedir?


Blog sayfanızın hem google gözünde hem de okur nezdinde iyi bir intiba bırakabilmesi için sayfanızda olmazsa olmaz kısımlardan birisi de “Gizlilik Politikası” sayfasıdır.  Bu konuyu biraz detaylı bir açıklama ile anlatmaya çalışacağım.

Gizlilik politikası sayfası sayfanız ile ilgili ne tarz bilgiler topluyorsunuz, sayfanız ile ilgili topladığınız bilgileri nasıl kullanıyorsunuz,  topladığınız bilgilerin erişilebilirliği, topladığınız bilgilerin güvenilirliği seçeneklerin açıklandığı bir sayfadır.

Gizlilik Politikası Sayfasında Neler Yazılmalı?


  •          Ziyaretçi Bilgileri
  •          Tarayıcı Çerezleri ve Web İşaretçileri
  •          Dış Bağlantılar
  •          Reklamlar
  •          Gizlilik Politikası Değişiklileri
  •          İletişim Bilgileri

Peki, bu sayfa neden bu kadar önemli diye soracaksınız. Google bu konuda şöyle bir açıklama yapıyor. Blog sayfanızda Google Adsense reklamları barındırıyorsanız; muhakkak surette sayfanızda bir gizlilik politikası sayfası bulunması gerekiyor. Google Adsense başvuru yapan birçok blog yazarının başvurusunun olumlu cevaplanmaması da bu yüzdendir.

Aklınızdan şuanda şöyle bir cümle geçiyordur muhtemelen ”Benim kendi yazılarımı paylaştığım basit sıradan blogum var. Ne gereği var böyle bir sayfaya?” İşte burada birçok blog yazarı burada hataya düşüyor. Bu sayfa sadece Google’yi bilgilendirmek amaçlı veya Google Adsense başvurusunun kabulü için değil. Okurun gizlilik hakları için verdiğiniz değerin bir göstergesidir.

Doktor Hayat – Kişisel Blog gizlilik politikası sayfasını inceleyerek bir fikir edinebilir; buradan kendiniz için bir gizlilik politikası oluşturabilirsiniz. 

Kullanım Koşulları Sayfası Nedir?


Yine blog sayfanız için önemli bir yere ve konuma sahip olan “Kullanım Koşulları” sayfasıdır. Bu sayfada da okurlarınıza; sayfanızın nasıl yönetildiğini, sayfanıza gelen okurların sayfanızdan nasıl yararlanabileceğini, okurlarınıza nasıl bir hizmet sunduğunuzu anlattığınız bilgilendirme mesajları mevcuttur.

Bloglar İçin Önemli SayfalarKullanım Koşulları Sayfasında Neler Yazılmalı?

  •  Yayınlanan İçerikler
  •   İçerik Alıntılama Koşulu
  •  Ziyaretçi Yorumları Koşulu
  •  Yasal Mevzuat
  •   İletişim Bilgileri
Bu sayfada yine okurlarınıza verdiğiniz değerin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Sayfanıza gelen okuru bilgilendirmek ve okurunuzun sayfanız hakkında bilgi edinmesi, okurunuzun en doğal haklarından biridir.

Bilgiyi öğrenmek büyük bir değer ise; o büyük değeri önemli kılan ise o bilginin paylaşılmasıdır. (Doktor Hayat)

Reklam Ve Sponsorluk Sayfası Nedir?


Blog sayfanızda yayına alabileceğiniz veya yayına almış olduğunuz reklam ve sponsorluk teklifleri hakkında ziyaretçilerinize bilgi vermek amaçlı hazırlanan bir sayfadır. “Reklam Ve Sponsorluk Sayfası” hakkında detaylı bilgi edinmek için sayfamı inceleyebilirsiniz.

Reklam Ve Sponsorluk Sayfasında Neler Yazılmalı?

  • Sayfanızın genel hizmet amacı hakkında kısa bir bilgi
  • Sayfanızın teknik bilgileri (Site Analiz Raporu)
  • Sayfanızda yayınlamayı düşündüğünüz reklam çeşitleri
  • Sayfanızda yayınlamayı düşündüğünüz reklamlar için fiyat bilgisi


Reklam ve sponsorluk sayfası ile ilgili önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Sayfanızda bulunan içeriklerinizin miktarı ve okuyucu kitlesi belirli bir seviyeye gelmeden bu sayfayı asla açmayın. İlk amacınız bloğunuz için üreteceğiniz kaliteli ve özgün içerikler olmalı.

Peki, blogum için reklam ve sponsorluk sayfasını ne zaman açmalıyım?

En az 6 ay kadar özgün içerik üretip, belirli bir okuyucu kitlesine ulaşana kadar.

Değerli blog yazarı arkadaşlarım

Bir hevesle açtığınız blog sayfanızı bilgi kirliliğine bulaştırmadan ve dijital bir çöplüğe dönüştürmeden önce araştırma yapmanızı, azıcık kitap okuyup, konunun uzmanı olan blog yazarlarından bilgi edinmenizi tavsiye ediyorum.

Hazır bilgi size bir şeyler vermez. Aldığınız hazır bilgiyi işlerseniz işte o zaman bir şeyler elde edebilirsiniz. (Doktor Hayat) 

Ayrıca uzmanı ve bilgi sahibi olduğunuz konularda yazılar yayınlamaya gayet gösterin.  İlla bir şeyler yazacağım diyorsanız da size tavsiyem; bir defter alın bir de kalem oturun aklınıza ne geliyorsa yazın.  Yazdıklarınız en azından bir hatıra bir anı olarak defterinizde kalmış olur.

Sözlerimi burada tamamlarken sizlere blog yazarlığında savunduğum 3 tezi paylaşmak istiyorum.
  1.  Her insan blog yazabilir. Ama her insan blog yazarı olmaz.
  2. Blog yazmak gelip geçici heveslerin değil; kalıcı ve ulaşılabilecek bilgilerin kaynağıdır. 
  3. Blog yazmak para kazanmanın değil; bilgiyi öğrenmenin tecrübeyi paylaşmanın alanıdır.

Doktor Hayat / 2016 / Bloglarda Bulunması Gereken Sayfalar
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

25 yorum :

  1. İstifade ettiğim bir yazı olmuş kendi adıma çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Değmesin Yağlı Boya

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Blog Yazarları için elimden geldiği kadar öğrendiğim ve tecrübe ettiğim konuları sizlerle paylaşmaya gayret gösteriyorum. Faydalı olabildi isem ne mutlu bana.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Blogumda yenilikler düşünüyordum. Bu bilgiler çok faydalı oldu. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Zencefil Tasarım Evi

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Umarım faydalı olabilmişimdir. Bu arada ufak bir hatırlatma gereği duydum.

      Bu yazıyı okuyan değerli blog yazarları, yazı kadar yazı içerisinde bahsi geçen sayfalarda ki makaleleri de okursanız konuya daha fazla vakıf olmuş olacaksınız.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Sayın İlke Ataş

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  4. Faydalı bir yazı. Çok teşekkürler ⭐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Emine Bektaşi

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  5. Makalenizi beğenerek okudum.bloglarda bulunması gereken sayfalar her blog için olması gereken öğeler .bilgilendirme için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Pansiyon Rehberi

      Makalemi beğenmenize sevindim. Ayrıca yorum bırakıp konuya olan ilginizi gösterdiğiniz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  6. Teşekkürler Doktor Hayat.Özellikle benim dönemim tam bir ara çağ teknolojiye dair.En mutlu olduğum yazmayı blog yazarlığı serüvenine dönüştürmenin böyle zorlu bi süreç gerektiğini anlayalı beri,sıkı bi öğrencilik başladı tekrardan benim için. Sürekli öğrenip bloğuma uyguluyorum bilgileri. Benim için çok faydalı oldu yazdıklarınız.Ama keşke, bunca düzenlemeyi kodlar ve sizin gibi sade açıklamalarla A' dan Z' ye bulabileceğimiz tek bir kaynak olsaydı diye düşünmeden geçemiyorum.Artık tasarımı tamamlasam da yazmaya geçebilsem diye :) Tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Aytül Örcün

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkür ediyorum. elimizden geldiği kadar öğrendiğim gerek yerli gerekse yabancı kaynaklardan edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmaya gayret gösteriyorum. Bu arada düşündüğünüz tarzda birçok bilgiye ulaşabileceğiniz BLOGUNDAN KAZAN sayfasını açarak da yine blog yazarları için orada da faydalı içerikler üretmeye çalışıyoruz. Bu sayfamız içinde sizlerin desteğini bekliyoruz.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  7. Faydalı bir yazı olmuş. Sanırım benim bloğumda bulunması gereken; ama olmayan bir kaç sayfa var. onları hazırlamam gerek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Tokideki Ses

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  8. Bugünkü ödev konum belli o halde :))
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Yazı için teşekkürler. Blog sayfamda olması gereken ama bulunmayan bir kaç tane var sanırım. Bu yazı sayesinde ele almış olacağım onları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Serhat Ocak

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  10. Çok faydalı bir yazı olmuş kalemine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Kızsal Şeyler

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  11. İletişim ve site haritası sayfalarını da unutmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Semih Keçecioğlu

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  12. Çok yararlı bir yazı teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Ali Yalçınkaya

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  13. Bir blogda kesinlikle bulunması gereken sayfalar hakkımda ve iletişim sayfasıdır. Çünkü okuyucu blog yazarı hakkında kısada olsa bilgi sahibi olmak ve onunla iletişim kurmak ister. BU iki sayfa olmazsa olmazdır, sizin de belirttiğiniz gibi. İleriki dönemlerde reklam tekliflerini değerlendirmek için de sponsor ve reklam sayfası gerekli. Bu konulara geniş bir şekilde değinmişsiniz elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Blogumu Tanıt

      Öncelikle kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Tecrübe edip öğrendiğim bilgileri blog yazarları ile paylaşmaya gayret gösteriyorum. Bahsettiğiniz gibi blog yazarlarının birçoğunda hala bir iletişim sayfası mevcut değil. Umarım değindiğimiz konular işe yarar.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil