SON YAZILAR

KİŞİSEL BLOGLAR İÇİN İÇERİK HAZIRLAMA


Bloglar İçin İçerik Hazırlama


Başarılı bir blog oluşturmak için öncelikle hazırlık aşaması çok önemlidir. Eğer hazırlık aşamasını başarılı bir şekilde atlattıysanız bundan sonra yapacağınız ikinci aşama ise içerik hazırlama aşamasıdır.

Kişisel bloglar için içerik hazırlama son derece emek ve dikkat gerektiren bir iştir. Üzerinde hassasiyetle durmanız gereken konu ilk olarak hedef kitlenizdir. Blogunuz hangi hedef kitlesine içerik üretmeyi amaç edindiyse o hedef kitlesinin anlayacağı tarzda içerikler üretmek gerekmektedir.

Sıradan Olmayın


Web ortamında adeta birbirini kopyala yapıştır yapmış yığınla içerik mevcut. Sizin kişisel blogunuz için iyi bir içerik üreticisi olmanız kopyala yapıştır mantığı gütmeyen bir başka deyişle sıradan olmayan içerikler üretmenize bağlıdır. Unutmayın sıradan olanı kimse sevmez.

Özellikle kişisel bloglarda insanların aradıkları okuyucuyla iyi etkileşim kurabilecek sıra dışı yazarları okumaktır. Akıcı ve samimi bir üslupla yazılarınızı yazarken anahtar kelime seçimlerinize de çok dikkat edin. Konu ile ilgili yazmış olduğum "Anahtar Kelime Nedir " başlıklı makalemi okumanız konu hakkında daha geniş bilgi edinmenizi sağlayacaktır. 

Başlık Seçiminizi İyi Belirleyin


Yazmış olduğunuz içerik ile alakalı bir başlık seçmeye özen gösterin. İçeriklerde başlık seçiminde ikinci yapacağınız strateji ise tıpkı gazete manşetlerinde olduğu gibi okuyucuda merak ve ilgi uyandıracak başlık seçimi olmalıdır.

İçeriğinizin Giriş Bölümüne Çok Dikkat Edin


Yapılan istatistikler bir yazının baştan sona okunma oranları ile yazının giriş bölümü arasında sıkı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu da demektir ki yazmış olduğunuz içerikteki ilk cümleleriniz son derece önemlidir. Şayet giriş bölümünden itibaren ilgi çekici bir yazı dili ile okuyucularınızı yakalayabilirseniz muhtemelen yazınızı okumaya başlayanlar o yazınızı sonuna kadar okuyacaklardır.

Okuyucularınızın Beklentilerini Karşılayın


Blogunuza giren ziyaretçilerinizin çoğu bir konu hakkında bilgi sahibi olmak veya blog yazarı ile kendi aralarında empati kurmak için blog sitenizi ziyaret ederler. Sizin yapmanız gereken okuyucunun sizden beklediğini çok fazla detaylı ve karışık anlatımlara başvurmadan yalın bir dille okuyucuya sunmak olmalıdır.

Okuyucuyu İçeriğinizin İçinde Kalmaya İkna Edin


İnternet kullanıcılarının genel eğilimi uzun paragraflardan oluşan yazıları okumamaktan geçmektedir. Bir içerik üreticisi olarak hazırlamış olduğunuz içerik uzun bile olsa okuyucuyu makalede tutmanın bir takım yolları vardır.

Bunlardan bir tanesi uzun paragraflar yerine paragrafları olabildiğince kısa tutarak bölmek ve çok sayıda alt başlık kullanmaktır. Dümdüz uzun bir yazı yerine alt paragraflardan oluşan kısa paragraflar okuyucunuzun içeriğinizden kopmamasını sağlayacaktır.

Anlatım Dilinizi İçeriğinize Göre Değiştirin


Her içerik aynı anlatım dili ile anlatılmaz. Yazılarında sürekli aynı anlatım dilini kullanan blog yazarları bir süre sonra sıradanlığa mahkûmdurlar. Bu sıradanlığı aşmak için içeriğinizin konusuna bağlı olarak anlatım dilinizi değiştirmeli ve zenginleştirmelisiniz.

Farklı içerikleri farklı anlatım teknikleri ile anlatan yazar okuyucusuna aslında her yazısında farklı bir deneyim sunar. Bu da okuyucuya zevk verir ve okuyucuların blog yazarının bir sonraki yazısını sabırsızlıkla beklemelerine yol açar.

Video ve Resim Eklentileri


Sadece yazılı olan içerikler okuyucuları sıkıp konudan uzaklaşmalarına ve sonuç olarak da içeriğinizi sonuna kadar okumamalarına sebep olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için hazırlamış olduğunuz içeriği mümkün olduğunca video ve resimler ile desteklemeniz gerekir. Video ve resimler ile desteklenmiş içerikler okuyucular tarafından çok daha ilgi çekici olur.

Mutlaka Gözden Geçirin


Blog içeriğinizi tamamladınız. Tüm yukarıda yazmış olduğumuz hususlara da dikkat ettiniz. O zaman yapmanız gereken tek bir şey kalıyor o da içeriğinizi mutlaka ve mutlaka yayınlamadan önce kontrol etmek. İmla kurallarından anahtar kelimelere kadar tüm metni tekrar gözden geçirerek son kontrollerinizi yaptıktan sonra içeriğinizi blogunuzda yayınlayabilirsiniz. 

Doktor Hayat / Kişisel Bloglar İçin İçerik Hazırlama 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 yorum :

  1. Faydalı paylaşımın için teşekkürler, sevgiler ♥
    Kızsal Şeyler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Kızsal Şeyler

      Kıymetli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Faydalı olabiliyorsak ne mutlu.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil
  2. Elinize sağlık, kişisel bloga içerik üretme hakkında bilgilendirici bir makale olmuş. Kişisel blog yazmanın hakkını veren çok az kişi var maalesef. Kişisel blog olmasına rağmen kopya içerik paylaşan blog yazarları çok. Umarım bilinçli kişisel blog yazarları yetişmeye devam eder.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Musa Özsarı

      Kıymetli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Amacımız faydalı olabilmek kaliteli blog yazarları yetişmesine destek olmak. Umarım yazılarımız gerekli yerlere ulaşır.

      Sevgi, saygı ve hürmetlerimle

      Sil