MİMİKLER EVRENSELDİR

İnsanın yüz ifadesi

Yazmış olduğum bu başlığın ne kadar da doğru olduğunu yaşadığım hayat, tanıdığım insanlar vesilesi ile bugün bir kez daha teyit etmiş oldum. Bundan 3 yıl kadar önce Amerika’da bulunan bir dostumun tavsiyesi üzerine izlediğim Lie To Me (Bana Yalan Söyle) adlı dizisi de bu hususu bir kez daha teyit etmiş oldu. Kısaca konusu İnsanların yüzlerinden, vücut duruşlarından, ses tonlarından ve konuşma şekillerinden doğru mu yoksa yalan mı söylediklerini analiz ederek FBI başta olmak üzere, polise, hukuk firmalarına, özel şirketlere, askeri birimlere en zor vakaları çözmede yardımcı olan Dr.Lightman ve ekibini konu alıyor.


Tabii böyle bir konuda uzman olmak yılların tecrübesi olmayı gerektiriyor. Tabiri caizse bu konuda yorum yapabilmek için insan sarrafı olmak gerekiyor. Gerek diziyi izledikten sonra, gerekse diziyi izlemeden önce hislerim bu konuda bana hep yardımcı oldu. Ve bu husus gerek  iş hayatımda gerekse okul hayatım boyunca bu konu hakkındaki düşüncelerimin bir kez daha doğru çıkartmış oldu diyebilirim.

Bir arkadaşınızın, bir dostunuzun bir konuda hoşnut kalıp kalmadığını çok ta sözlü ifadelerle beyan etmesine gerek yok. Bu konuda karşınızdaki kişinin konuşurken ki yüz ifadelerine bakarak ufak ipuçları elde edebilirsiniz. Örneğin; dudaklarını bükmesi, gözlerini konuşurken sizden kaçırması, elleri ve saçları ile oynaması gibi birçok mimik size karşınızdaki insan için nasıl bir durum sergilemeniz gerektiğinin ufak ipuçlarını verecektir.

İlerleyen bir vakitte aynı kişiyle tekrar görüşme imkânı bulduğunuzda, elinizde önceden elde elmiş olduğunuz veriler ışığında karşınızdaki insanı daha iyi analiz yapmanız kolay olacaktır. Onu daha iyi gözlemleyebileceksinizdir. Onun mimik hareketleri ile neler söylediğini daha iyi anlayacaksınızdır. Unutmamak gerekir ki, “Mimikler evrenseldir.”

İnsanları tanıma konusunda tutarlı olabilmek ve iyi bir analiz yeteneğine sahip olabilmek yıllarınızı alacaktır. Çünkü birkaç seferde bunu uygulamaya koyarsanız veya denemeye çalışırsanız yanılırsınız. Azıcık sabır… Peki, insanları ve mimikleri iyi analiz edebilmeniz için ne mi yapmanız lazım. İşte size 3 adet etkisi yıllardır kanıtlanmış 3 yöntem.
  
1-      Bir insanı tanımak ve bilmek için öncelikle birlikte yemek yiyin.

2-      Onunla ara sıra birlikte yolculuk yapın.

3-      Ve onunla birkaç kez birlikte alışveriş yapın.
      
NOT: Bu arada yabancı dizi izleme kültürüne sahip arkadaşların Lie To Me dizisini izlemelerini tavsiye ederim.


 Doktor Hayat / Mimikler Evrenseldir
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 yorum :

  1. Yalnız mimikler evrensel değildir. Mimikler de beden dili de bölgeden bölgeye, kültürden kültüre değişebilir. Bana inanmıyorsanız bir Kore filmi açabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygın Berkay Abalı

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Saygılarımla

      Sil
  2. Alışveriş. Yemek ve yolculuk. Gerçekten insanlar gerçek yüzünü orda ortaya çıkartıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygın Anne Güncesi

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Saygılarımla

      Sil
  3. Bir de insanlardan hiç bir şey beklemeden yanlarında olduğunuzda sizden iyisi yoktur. Bir şey isteyin bakalım siz bile tanıyamıyorsunuz. Tanıdığınız zannettiğiniz kişiyi.Ufak bir hayat tecrübesinden edindiğim deneyimler sonuç öğrendim...
    Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Abdullah Tığ

      Kıymetli yorumunuz ve konuya olan ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Saygılarımla

      Sil