ADAM OLMAK

Erkek Olmak



ADAM OLMAK İLE ERKEK OLMAK


Erkek olmak her ne kadar kaderse, Adam olmak her kula nasip olmaz. Her ne kadar toplum içinde bu iki kavram çok iç içe kullanılsa da aslında farklı unsurlardır. Tabiri caizse erkeklik bir kalıpsa, adam olmak o kalıba şekil veren temel unsurdur.

Erkekliğin öyle oturmuş birkaç kaidesi olsa da, adam olmanın kaide ve unsurları o kadar zordur ki; onu oturtmak onu bir kalıp içinde şekillendirmek çocukluk yıllarında başlar. Ailenin küçük yaşlarda çocuğa vereceği terbiye ve toplumsal değerler zaman içinde şekillenir. İlerleyen yaşlarda da karşımıza adamlık unsuru ile çıkar. Pekâlâ, adam olmanın unsurları nedir, biraz inceleyelim.

- Adam olmak, saygıyı, hürmeti içinde barındırır.
- Adam olmak şerefli, onurlu bir hayat için mücadele etmeyi gerektirir.
- Adam olmak, içinde Allah korkusunu taşır.
- Adam olmak, bir nebze de olsa içinde vicdan sahibi olmayı barındırır.
- Adam olmak, kadınla erkeğin eşit olduğunu gösterir.
- Adam olmak, kadına şiddetin her türlüsünü lanetler.
- Adam olmak, bir kadının önce Allah’ın sonra ailesinin emanetini olduğunu hatırlattırır.
- Adam olmak, başkalarının kadınına kızına her türlü ahlaksız davranışı kınar.
- Adam olmak, bir kadına medeni bir hayatı yaşamayı, yaşattırmayı gerektirir.
- Adam olmak, sevdiği kadından başkasını görmemektir.
- Adam olmak, bir karakter şahsiyet meselesidir.
- Adam olmak, adam gibi yaşamaktır.
- Adam olmak, …

Bu örnekler uzar gider. Yani anlayacağınız erkek olmaktan çok farklıdır, adam olmak. Rahmetli annemin vefatından tam tamına 2 gün öncesi idi. Yıllarını verip yetiştirdiği evlatlarından son bir isteği varmış gibi toparladı etrafına bizleri. Ve bir anda sessizlik şu konuşma ile bozulmuştu.

- Evlatlarım!

Erkek olmak her ne kadar kaderse, Adam olmak her kula nasip olmaz. O yüzden ömrüm vefa ettiği sürece size adam olmak nasıl olur onu göstermeye, elimden geldiği kadar öğretmeye çalıştım.

- Evlatlarım!

Hani olurda ben göremezsem, hayatınızda bir hanımefendi olur da onunla evlenip bir yuva kurarsanız sizden annelik hakkı olarak bir istirhamım olacak. Şimdi beni can kulağı ile dinleyin.

- Eğer bir gün duyarsam, eşinize ağza alınmayacak, kalp kıracak bir söz söylediğinizi ve yahut eşinize zerre miskal bir şiddet uyguladığınızı görürsem, bilirsem size ne sütümü helal ederim nede analık hakkımı.

- Bilin ki o gün size eşinizden sonra ilk yüz çeviren ben olurum. Sizin o zaman adam olmadığınızı yüzünüze ilk vuran ben olurum.

- Ve yahut çevrenizde, yakınınızda bir kadına şiddet ve kötü muameleyi meşru görür veya o kadını zor durumdan çıkarmak için yardımcı olmazsanız ahiret de iki elim yakanızda olur bilesiniz.

- Unutmayın!

 Hem yüce dinimiz bile kadınların kıymetini ve onların ne kadar hassas ve ince bir ruha sahip olduklarını çok defa zikrediyor. Hatta ve hatta “Cennet annelerin ayakları altındadır.” diye bu konun ehemmiyetini daha da çok pekiştiriyor. O yüzden adam olamadıktan sonra erkek olmanın da bir ehemmiyeti kıymeti kalmıyor.


Şimdi seni çok iyi anlıyorum. Güzel insan, bilge insan… Toplumun şu anki halini gördükçe inan erkek olmanın adam olmaktan çok ama çok farklı olduğunu gördüm. Bu eğitimin ancak ailede ve küçük yaşta başlayacağını çok daha iyi idrak ettim.

Bu minval üzere:

Toplumumuzda çığ gibi büyüyen ve insanlık sınırını aşan kadına şiddeti meşru gören,  kadını toplum içinde ötekileştiren, kadının başarısını hazmedemeyen, kadını oradan oraya öteleyen her türlü insanlık dışı muameleyi meşru gören zihniyetleri şiddetle kınıyorum. Bu insan görünümlü canilerin bir an önce en ağır cezai müeyyideler ile cezalandırılmasını, ıslah süreleri boyunca da adam olmak nasıl olur diye eğitilmesi en büyük temennim.

Erkek olmak her ne kadar kaderse, Adam olmak her kula nasip olmaz.
     
Doktor Hayat / Adam Olmak 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 yorum :

  1. Ins kendi Çocuklarımızı Allah yolunda büyütebiliriz keza adam olmak kelimesine ne anlam yüklendiği kişiye göre değişse de Allah korkusu olan birinin bunlısyede yazılanlardan daha iyi olacağı aşikâr. Galiba özellikle merhamet konusunda günümüz erkeklerinin büyük eksiklikleri var. Merhamet Özle bir duygu ki ardından bir çok şeyi getiriyor zaten.

    YanıtlaSil
  2. Sayın Bize Her Yer Okul

    Kıymetli yorumunuz ve ilginiz için teşekkürlerimi sunuyorum.

    Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
  3. Annenize ALLAHTAN (C.C.) rahmet diliyorum. Benimde 1997 de babam rahmetli oldu. Her ikiside önemli değerlerimiz, canlarımız, kanlarımız. Şu fani dünyada Ana baba hakkı gozetmedikten sonra yaşamak neye yarar. Bizler evlatlarımıza ana babaya bir of bile demenin ne anlama geldiğini öğretmekle mükellefiz. Ana baba hakkı gerçekten de ödenmezmiş. Bunun yazının konusuyla ne alakası var derseniz. Bu hakkı bilen "ADAM" olur, bilmeyen ise viran olur. Saygı, sevgi, sadakat, hizmet ve gönül alma ana babayla başlar, eş, çocuk, akraba, arkadaş, komşu vb. Çevreyle devam eder. Rabbim bizleri ve sizleri herdaim iyi insanlarla (Adamlarla) karşılaştırsın. Emeğinize sağlık paylaşım için TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Bey dostlar sağolsun :( Konuya farklı bir bakış açısı getirmişsiniz. Kıymetli yorumunuz ve ilginiz için teşekkür ediyorum.

      Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

      Sil